Press "Enter" to skip to content

Mikor biztonságos a fogyókúra? A fogyás 5 legfontosabb elve

A kérdést kétféleképen lehet értelmezni. A biztonságos fogyókúrára vonatkozó válaszokat az alábbiakban találhatod meg. Ugyanakkor megismerheted a súlycsökkenés legfontosabb szabályait is. Ezek lehetővé teszik számodra, hogy hatékonyan szabadulj meg a súlyfeleslegtől.

Tartalomjegyzék

 1. Mikor biztonságos a fogyókúra – diéta időpont
 2. Biztonságos fogyás – az egészség a legfontosabb
 3. A helyes fogyás mértéke
 4. Jól kiegyensúlyozott étrend
 5. Az étkezések rendszeressége
 6. Fizikai aktivitás
 7. Rendszeres alvás

1. Mikor biztonságos a fogyókúra – diéta időpont

Ez egy nagyon gyakori kérdés. Vannak olyan fogyókúra módszerek, melyek nem szükségeltetnek sok időt. Mi több, vannak olyanok is, melyek egyáltalán nem biztonságosak. Akárhogyan is, világosan meghatározzák, hogy mennyi időbe telhet a fogyás.

Mikor biztonságos a fogyókúra

Erre a legjobb példa a koppenhágai diéta (vagy „éhségsztrájk”, ahogyan a legtöbben nevezik). 13 napig tart. Egy nappal sem több vagy kevesebb. Ha túlléped ezt az időtartamot a súlyveszteséget veszélyezteti az egészségi állapotodat. És milyen is az ilyen klasszikus éhezés? Vagy monodiéta? Ez utóbbi gyakran összekapcsolható a szervezet méregtelenítésével. Mindkét esetben 2-3 napról beszélünk.

Mi a helyzet a „normál” diétákkal? Ez egy összetett probléma. Itt jön képbe a címben szereplő kérdésre a második válasz.

2. Biztonságos fogyás – az egészség a legfontosabb

Itt mindkettőre figyelnünk kell amikor a súlyveszteség mértékére és a diéta időtartamára vonatkoztatunk. Kétségkívül az alap időtartamra, mely a kilogrammok számával arányos melyektől meg szeretnél szabadulni. Mindamellett, ebben az esetben, a megfelelően összeállított diéta rendkívül fontos. Az ilyen étrend segít megszabadulni a súlyfeleslegtől és ugyanakkor megfelelő mennyiségű, szükséges összetevőkkel látja el a szervezeted.

Biztonságos fogyás

A biztonságos fogyókúrát akkor kell fontolóra venned, amikor a szervezeted bizonyos figyelmeztető jeleket kezd küldeni feléd. Ha figyelmen kívül hagyod ezeket, komoly problémák léphetnek fel.

A fogyókúrának betudható kimerültség jelei:

 • Álmatlansággal kapcsolatos problémák
 • Jelentős gyengeség
 • Szédülés, ájulás
 • Rosszkedv
 • Emésztési problémák
 • Folyamatos éhségérzet
 • Alultápláltság
 • Túlzott hajhullás

Ezek csak néhányak azon jelek közül, melyek arra mutatnak rá, hogy a fogyókúra nem biztonságos és le kell állítani az egész folyamatot. Ha még nem érted el a kívánt eredményeket, akkor várnod kell egy kis időt. A szervezetnek regenerálódásra van szüksége. Valamelyest el lehet húzni ezt az időt. És itt lépnek színre a biztonságos fogyás elvei.

3. A helyes fogyás mértéke

A számok azon személyekre vonatkoznak, akik nem annyira aktívak fizikai szempontból, például, az ülő életmódnak köszönhetően. Más esetekben, ezek szenvedhetnek kisebb mértékű módosításokat. A biztonságos fogyás mértéke egészen 1.5 kg-ig/hetente.

4. Jól kiegyensúlyozott étrend

Amint azt már említettük, ez egy elengedhetetlen dolog. Először is, egészségesnek kell lennie a szervezet számára. Ugyanakkor gyors zsírégető hatása is kell legyen.

A jól kiegyensúlyozott étrend felel a szervezet ásványi anyag és vitamin alapszükségletének. Természetesen fehérjét, egészséges zsírokat és összetett szénhidrátokat kell tartalmaznia. Kalóriaértéke sem szabad túl alacsony legyen, mert akkor éhségrohamokhoz vezet. Következésképpen ez már nem egészséges étrend.

Jól kiegyensúlyozott étrend

Milyen vitaminok és nyomelemek segítik elő a súlycsökkenést? Az első csoportba a C-vitamint és a B csoportba tartozó vitaminokat sorolhatjuk. A második csoportba a cink, magnézium, króm és vas tartozik. Egyik esetben sem nehéz megtalálni ezek forrását. Ezek magukba foglalják a zöldségeket, durva szemcsés darát és hüvelyeseket.

5. Az étkezések rendszeressége

Ez a biztonságos és hatékony fogyás legfontosabb elve. Ez nem arról szól, hogy mindennap ugyanabban az órában étkezz! De az étkezések időpontját többé-kevésbé meg kell határozni. Ez javítani fog az anyagcserén is. És az anyagcsere megfelelő működése hiányában elfelejtheted a hatékony fogyást.

Az étkezések rendszeressége

Nem nehéz megtartani az étkezések rendszerességét. Több napra előre megtervezheted az étkezéseid. El is készítheted az ételeket. Ebben az esetben az időhiány kifogása már nem állja meg a helyét.

6. Fizikai aktivitás

Ami itt a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát válassz, amelyiket szívesen végzed. Ez az egyedüli módja annak, hogy betartsd a mozgás rendszerességét. E nélkül, a fogyás hatásai meglehet, hogy nem lesznek annyira kielégítőek.

A mozgás esetében még meg kell említenünk egy eléggé fontos problémát. Mindig tartsd szem előtt a tested fizikai állapotát. Ne válassz olyan gyakorlatokat, melyek a képességeidnek nem felelnek meg vagy túlságosan eltérnek attól, amire képes vagy. A mozgás formája eleinte nem is annyira fontos. Az a fontos, hogy elsősorban felállj a TV és a számítógép elől. Rendszeresnek kell lennie.

7. Rendszeres alvás

Ez az utolsó, de nem kevésbé fontos dolog. A fogyás egyik legfontosabb elve. Az alvásproblémák negatív hatással vannak a szervezetre. Ez magába foglalja az emésztőrendszer és az anyagcsere működését is. Ez utóbbi nagyon lelassulhat. Az eredményt könnyű megjósolni.

Rendszeres alvás

A rendszeres alvás hiánya és ennek következményeként a szervezet regenerálódásának hiánya túlzott stresszhez vezethet. Ez kiderült, hogy negatív hatással van a fogyás folyamatára. Többek között, legyengítheti az anyagcserét. Másodsorban, a túlzott stressz általában kontrollálatlan étkezésekhez vezet. Ennek eredményeképpen meglehet, hogy lehetetlenné válik a plusz kilóktól megszabadulni. Éppen ezért fontos odafigyelni az alvásra a fogyási időszak alatt. Mindent egybevetve, hatással van az általános kedélyállapotra is.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük