Press "Enter" to skip to content

Miért nem tudok lefogyni szülés után? Íme 5 ok

A túlsúlytól való megszabadulás szülés után, elég kihívó feladat lehet. Többek között, vannak bizonyos tényezők, melyek lehetetlenné teszik, hogy terhesség után beinduljon a fogyás. Melyek ezek az okok? És hogyan tudsz mégis megszabadulni a terhesség utáni túlsúlytól?

Ezekre és egyéb kérdésekre az alábbiakban találsz válaszokat. Egy olyan problémáról fogunk beszélni, mely minden alkalommal fel kell merüljön, amikor a terhesség utáni fogyásról beszélünk. A fogyást semmilyen körülmények között sem szabad megkezdeni azonnal szülés után. A szakértők azt vallják, hogy a legjobb időpont erre a szoptatás utáni időszak.

Természetesen olyan véleményeket is fogsz találni az interneten, amelyek megpróbálnak meggyőzni, hogy aggodalomra semmi ok és azonnal, a gyerek születése után, megkezdheted a fogyókúrát. De ez számos ok miatt nem annyira jó ötlet. Most pedig arra a kérdésre összpontosítunk, hogy „Miért nem tudok lefogyni szülés után?” Nagyon sok oka lehet, de a mi a leggyakrabbakkal foglalkozunk.

Tartalomjegyzék

 1. Túlzott stressz és alvásmegvonás
 2. Túlzott evés
 3. Inaktivitás
 4. Terhességi szokások
 5. Motiváció hiánya
 6. Terhesség utáni fogyás – tanácsok
 1. Túlzott stressz és alvásmegvonás

Alapvetően a terhességi utáni fogyásnál két probléma merül fel, de mi egyszerre tárgyaljuk őket. Ennek nagyon egyszerű oka van, ezek általában együtt fordulnak elő. Nos, az egyik következménye a másik. A hosszan tartó alvásmegvonás túlzott stresszhez vezet. Ez a fordított helyzetre is érvényes.

Túlzott stressz és alvásmegvonás

Nem hinném, hogy szükséges megmagyaráznunk, honnan ered a túlzott stressz és alvásprobléma, melyek a terhesség után lépnek fel. A fontos kérdés az, hogy hogyan befolyásolják ezek a problémák a túlsúlytól való megszabadulást. Az alvásmegvonás, főleg amelyik hosszabb ideig eltart, instabillá teszi a szervezetet. Ez magába foglalja az emésztőrendszert is. Egyik hatása a lassabb anyagcsere.

A túlzott stressz magas kortizol szinttel társul. Először is, a hasi részen felgyülemlő zsírhoz vezet, de a nyak és az arc körüli zsírlerakódások oka is. Másodsorban pedig, a magas kortizol szint növeli a szervezet igényét „a valami édes” iránt. A hatást könnyű megjósolni. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy vannak személyek, akik fogynak a stressz hatására nem pedig elhíznak.

 1. Túlzott evés

A szituáció ugyanaz. Általában, a szoptatás ideje alatt, a fiatal anyuka szeretne megbizonyosodni afelől, hogy egészséges és tápláló ételek kerülnek a tányérjára. És természetesen ez nagyon jó. Senkit nem ösztönzünk arra, hogy másképp cselekedjen. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egyszerűen túl sok étel van a tányéron. Gyakran előfordul, hogy az egészséges ételek kombinálódnak azokkal, amelyeket nem feltétlenül ajánlanak a dietetikusok. De mégis valamilyen szintű megkönnyebbülést adnak.

Túlzott evés

És ezt nagyon gyakran a plusz kilók bosszulják meg. Ugyanakkor, sokkal nehezebbé válik ezáltal, hogy terhesség után lefogyj. Minden bizonnyal meghosszabbítja az egész folyamat időtartamát.

 1. Inaktivitás

Kétség kívül, nem tagadjuk, hogy egy anyának mennyi teendője akad miután életet adott gyerekének. Ugyanakkor ezekkel a teendőkkel kapcsolatban néhány anya eléggé fáradtnak érzi magát és úgy érzi, hogy ez valamivel kiterjedtebb tevékenységi forma. Éppen ezért kell magad felkészítened a fizikai aktivitás típusának a kiválasztására. Elsősorban is, tudnod kell, hogy mit végezhetsz és mit kell kerülnöd a gyerek születése után.

Inaktivitás

 1. Terhességi szokások

Ez a kilenc hónap az életstílusod teljes átfordítása lehet. Egy olyan személyből, aki figyelt a vonalaira (ami a mozgást is illeti), 180 fokos fordulatot vehetsz, ami a prioritásokra vonatkozik. Ismét megtesszük. Semmi rossz vagy abnormális nincs ebben. Ilyen szokások kapcsolódhatnak az étrendhez is.

És nem feltétlenül a csokoládés savanyú uborka stílusú ínyencségekre gondolunk:). Azonban úgy az étel mennyiség, mint az étkezések számának megnövekedése, olyasmi, ami általában természetes terhesség alatt, de olyan szokás, melytől lehet nem akarsz majd megszabadulni. Sajnos ez problémákhoz vezethet. Többek között ahhoz, hogy terhesség után már nem leszel képes kezelni a plusz kilókat.

Terhességi szokások

Lehetségessé válik, hogy kilenc hónappal később megváltoztasd ezeket a felépített szokásokat. Ugyanakkor ez sokszor akkora problémát jelent, hogy nem könnyíti meg egyáltalán a túlsúlytól való megszabadulást szülés után.

 1. Motiváció hiánya

Valójában, széles körben tárgyalva, terhesség után nincs rá testi erő, hogy odafigyeljünk jobban az alakunkra. Ez csakis a fentebb említett fáradtság meglétére vezethető vissza, mely a motiváció hiányát eredményezi. Ez nagyon komoly problémát jelenthet, akár még depresszióba is torkollhat. Azonban, ez a motiváció hiánya egyszerűen az erő hiányának is köszönhető, de annak is, hogy több időt kell áldozni a fogyás folyamatának.

Mivel ezek az okok aggodalmat szülnek, a következő kérdések merülnek fel. Meg lehet-e egyáltalán valósítani? Igen, meg lehet. Van néhány elv, melyet szem előtt kell tartani.

Terhesség utáni fogyás – tanácsok

Az első és a legfontosabb, hogy ne erőltesd magad. Ne tégy semmit kényszerből és anélkül, hogy előre elgondoltad volna vagy eltervezted volna a dolgot. Ne ugrálj egyik fogyókúráról a másikra, mert csakis ártasz ezzel magadnak.

A következő szabály és egyben tanács, hogy olyat válassz, ami biztonságos. Többek között ez azt jelenti, hogy kerüld el a hosszan tartó koplalást. Ez nem segíti elő a fogyást.

A terhesség utáni étrendednek egészségesnek kell lennie. Ezek lesznek az első lépések, melyeket meg kell tenned a kilenc hónap alatt felgyülemlett zsírréteg leadásához. Az étrendnek megfelelő egyensúlyban kell lennie. A legfontosabb összetevőket, nyomelemeket és vitaminokat kell tartalmaznia. Azokat, melyek elősegítik a terhesség utáni fogyást. Ezek a nyomelemek a cink, magnézium és króm.

Terhesség utáni fogyás

Ami a hatékony zsírégetést illet, a B csoportba tartozó vitaminok a legfontosabbak. Számos termékben jelen vannak (pl. hüvelyesek, búzadara). A C-vitamin specifikusan egy zsírszövet zabáló. Mellesleg pedig segíti az immunrendszert. Mindenki tudja, hogy ez mennyire fontos a kisgyerekek esetében.

Hogyan kellene kinéznie egy étrendnek:

 • zöld és piros zöldségek
 • durva szemcsés búzadara
 • teljes kiőrlésű tészták és barna rizs
 • tengeri halak
 • szárnyas hús
 • magvak

Ez természetesen csak egy példa. Egyébként pedig ha szeretnél megszabadulni a zsírrétegtől, érdemes ezekbe a termékekbe fektetni. Mit kell elkerülnöd az étkezéseid során? A lista nem is annyira hosszú.

Kerüld el:

 • a gyors ételeket
 • a pörkölteket, konzervált ételeket, stb.
 • sok édességet
 • fehér lisztes termékeket
 • Sült ételeket

De mi a helyzet a fizikai aktivitással? A probléma egy részét már fentebb is említettük. A szülés utáni első gyakorlat a séta. Kezdheted a napi néhány alkalmi sétával. A legjobb ha eleinte az alacsony intenzitású edzésekkel kezdesz. Emellett érdemes megemlíteni, hogy ez utóbbi az egyéni jellemzőktől függ. Ezt érdemes jól észbe vésni.

Minden bizonnyal, eleinte (több vagy kevesebb, mint egy hónap elteltével) érdemes olyan gyakorlatokkal kezdeni, melyek nem terhelik a gerincet. Az egyik megoldás a pilates. Majd bevezethetsz aerobic gyakorlatokat. Ezek beindítják a zsírszövetek égetését. Ne kezdj hasizmokba. Azaz nem azonnal. Ha szeretnél alakformálást a gyerek születése után, várj legalább 2 hónapot ezzel az izomcsoporttal. És ne terheld túl magad amint elkezdted az edzéseket.

Ha szeretnél fogyni szülés után, ne feledkezz meg a regenerálódásról sem. Regenerálódás nélkül nagyon nehéz lehet a folyamat. Nem vagy robot. 9 hónap terhesség megtette a hatását. Először is, sokkal több időre lesz szükséged a regenerálódáshoz és a pihenéshez. Másodsorban pedig, amint azt már említettük, ne kezdd a fogyókúrát azonnal a szülés után. Az első heteket a regenerálódásnak kell szánnod.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük