Press "Enter" to skip to content

Kurkuma és a fogyásra gyakorolt hatásai

Egy növény, melynek számos érdekes tulajdonsága van. Azonban a kurkumának valóban hatása van a súlyvesztésre? Erről és egyebekről, melyek ehhez a fűszerhez kapcsolódnak, az alábbiakban olvashatsz.

Tartalomjegyzék

 1. Mi a kurkuma?
 2. A curcuma longa összetevői
 3. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a kurkuma?
 4. Kurkuma vs. látás
 5. Kurkuma és fogyás
 6. Kurkuma a konyhában

Mi a kurkuma?

Először is, tiszta enciklopédiai információkat adunk át. Kurkuma a neve annak a növénynek, mely az indiai vadonban terem. Azonban számos országban megtalálható a növény, ahol trópusi klíma van. A Curcuma longa számos elnevezéssel rendelkezik. Ezek közül a legnépszerűbb a kurkuma. De indiai sáfrányként és zöldkagylóként is ismert.

Mi a kurkuma

A kurkuma egészen egy méter magasra nő meg. Nagyon jellegzetes virága van, sárga, cső alakú kehellyel. Azonban a növény minden ereje a rizómájában rejlik. Érdekes tény, hogy a fűszerként való használatáról a Kr.e. 6. századból vannak információk.

A curcuma longa összetevői

Ezt a növényt lelkesen használják az orvoslásban. Először is, a kurkuma rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ezek közül a kurkuma a legfontosabb. Az antioxidánsok rengeteg jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Mindenek előtt, küzdenek a szabad gyökök ellen. Ez utóbbi, többek között az öregedési folyamatok gyorsításáért felel.

A kurkuma másik összetevője a B vitamincsoportok egy része. A leggyakoribb a riboflavin és pirodixin. De a B1, B3 és B9 szintén jelen van. De ez még mindig nem az összes összetevője a kurkumának. Vitaminok közül érdemes még megemlíteni az E és K vitamint. Ez utóbbi, például, a véralvadásért felelős.

A kurkuma ásványi elemeket is tartalmaz. Ezek magukba foglalják a cinket, vasat, magnéziumot és kalciumot. Ugyanakkor szénhidrát, protein és zsír részecskéket is tartalmaz a kurkuma. Ez utóbbi 5%-át teszi ki.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a kurkuma?

Tehát térjünk a legérdekesebb tulajdonságaira. A gazdag összetevő lista rengeteg tulajdonságot sejtet. Az egyik leggyakrabban említett tulajdonsága, hogy serkenti az agyműködést. Ez a fentebb említett curcuminnak köszönhető. De ez nem minden. Ez az antioxidáns védelmet nyújt az Alzheimer megbetegedés ellen. Az ehhez kapcsolódó kutatások igen fejlettek. Itt többet olvashatsz ezekről.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a kurkuma

A kurkuma másik tulajdonsága a rák megelőzéséhez kapcsolható. És ez nem csak az egy testrészt támadó rákra vonatkozik. Az összetétel segít védelmet nyújtani többek között a következő rák típusok ellen:

 • szájüreg
 • bőr
 • tüdő
 • nyelőcső
 • prosztata
 • hasnyálmirigy

A kurkuma erős antivirális tulajdonsággal is rendelkezik. Tehát hasznos az olyan megbetegedések kezelésében, melyek általában ősszel-télen támadnak meg. De ez nem minden, mert ez a növény képes harcolni a baktériumok és bizonyos gomba típusok ellen. Nem is beszélve arról, hogy a kurkuma serkenti a szervezet immunitását. Tehát megelőzésként is megállja a helyét.

Kurkuma vs. látás

Itt a tulajdonságok egy bizonyos csoportjáról beszélünk, melyek a szemeinket érintik. A kurkumának olyan összetevői vannak, melyek gyógyítják a kötőhártya-gyulladást. Azonban ebben az esetben érdemes megemlíteni, hogy a növény e célú használata még vizsgálat alatt áll.

A kurkuma a száraz szem tüneteinek megszüntetését is szolgálja. Ez utóbbi kezelése legfőképp a hidratálásra koncentrál. A kurkuma feltehetőleg a glaukóma kezelésében is hasznos. Csakúgy mint a kötőhártya-gyulladás esetén, még ez is vizsgálat alatt áll.

Kurkuma és fogyás

Itt az idő a legfontosabb tulajdonságra. Használhatod-e ezt a fűszert a fogyás alatt? Nemhogy csak használhatod, de kell is használnod. A kurkuma számos szinten támogatja az emésztőrendszert.

Először is, elősegíti a gyomornedvek termelődését. Ez meggyorsítja az anyagcserét. Ugyanakkor könnyebben felszívódnak az egyes elemek. Mint például azok, amelyek segítik a zsírégetést.

Kurkuma és fogyás

Egy másik tulajdonsága a májhoz köthető. A kurkumában fellelhető összetevők nagyon erősen támogatják ezt a szervet. Miért számít ez a fogyás során? A hatékony máj azt jelenti, hogy a méreganyagok sokkal gyorsabban távoznak a szervezetből. Ennek hiánya komoly problémákhoz vezethet a fogyás során.

Ezért ajánlott a méregtelenítés mielőtt neki kezdünk egy diétának. Különben is, a túl sok méreganyag problémát jelent az egész szervezetre nézve. A problémák kiterjedhetnek a gyengült koncentrációtól, a hajhulláson át egészen a gyengült immunrendszerig.

Térjünk vissza a kurkumára. Ez a fogyás támogatásának egy természetes módja. Elvileg nincsenek mellékhatásai. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy bármilyen segítség nélkül használható. Mi több, az állapotos nőknek kerülniük kell ezt a fűszert.

Epekő esetén sem ajánlott. Az étrendben való szerepe nagyobb fájdalmakat okozhat. A kurkumára való allergia kizárja a használatát. Itt nem csak az ételben való használatát értjük. Ki kell iktatni teljes mértékben.

Kurkuma a konyhában

Nem csak fűszer, de természetes színező is. A termékek címkéjén E-100-as jelölést kap. Számos termékben megtalálható. Ezek közül a leggyakoribbak a tésztafélék, joghurt, halrudacskák, fagyasztott desszertek, dzsemek és lekvárok. És ez még mindig nem minden. A curcumint néhány italban és…kolbászban és májpástétomban is felhasználják. Ez elég nagy elterjedtség, igaz?

Amikor a fűszerezésről esik szó, főként az indiai ételek alapanyaga. Húsételek elkészítéséhez használják, bárány de szárnyas húsokból is. Gyakran a rizses ételekhez adják hozzá, mint a curry ételek. Itt a kurkumát tartalmazó ételek fűszerezése érdemlegesen megemlítendő. Az ilyen jellegű ételek zöldségeket, halat, sajtot és szószokat tartalmaznak – alapjában véve. A legjobb ha főzéskor már a legelején hozzáadjuk a kurkumát. Ez lehetővé teszi, hogy a teljes ízvilágát élvezzük.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük