Press "Enter" to skip to content

Hogyan készülj fel egy diétára a hatékony súlyvesztéshez?

A meglévő étkezési szokások megváltoztatása valódi stressz faktor sokunk számára. Több száz olyan forgatókönyvet képzelünk el, melyek kudarcot vallanak, valami balul fog elsülni. A probléma nem csak a súlyvesztés ténye, hanem a félelem növekedése, a vonakodás és nem utolsó sorban a motiváció hiánya. Ez sokunkat érint. Nem mindenki rendelkezik megfelelő mértékű önmegtagadással, hogy az átalakulás következő fázisait szemrebbenés nélkül teljesítse és hogy mindent elfogadjon, amit a sors „ládikái” nyitnak számára.

Azonban a megfelelő étrend előretervezés és bizonyos tevékenységek segíthetnek, hogy megküzdjünk az egész folyamattal. Nem számít, hogy már megkaptad-e az étrendet vagy következik, hogy egy táplálkozási szakemberhez menj vagy éppen magadnak állítod össze. Ez a tanács biztosan segítségedre lesz.

Tartalomjegyzék

 1. Kezdd a visszaemlékezéssel
 2. Takarítsd ki a lakásod
 3. Tervezd meg a bevásárlásaid
 4. Tanuld meg hogyan kezeld az idődet
 5. Találj tevékenységet magadnak
 6. Szerezd be a dobozaid
 7. Légy motivált
 8. Összefoglaló

Kezdd a visszaemlékezéssel

A páciensektől gyakran azt kérik, hogy minimum 3 napig rögzítsék, hogy mit ettek és mit csináltak ez idő alatt, mielőtt a rendelőbe mennének. Ez nagyszerű eszköz a dietetikus számára, mert megmutathatja neki azokat a hibákat, melyeket elvétettünk.

Egy ilyen napi szintű napló nekünk is segítségünkre lesz. Az emberek nagyon sok dologra nem fordítanak elég figyelmet. Elfelejtik a plusz egy szelet süteményt, melyet úton a munkába fogyasztottak és nem emlékeznek a még egy pohár édes italra a kedvencükből. Ugyanakkor azt sem veszik észre, hogy számos étkezésük van a nap folyamán.

Kezdd a visszaemlékezéssel

A saját feljegyzéseink megvizsgálása közben jobban odafigyelhetünk a hiányosságokra. Amikor valaki változtat a szokásain, ezeket ki is lehet iktatni és el lehet kerülni az újbóli ismétlődésüket.

Takarítsd ki a lakásod

Ahelyett, hogy saját magadat takarítod meg, ahogyan azt számos „útmutató” tanácsolja, jobb ha kitakarítod a házad. Különféle egészségtelen termék csakis arra vár, hogy meglásd őket és kísértés lesz, amint úgy döntesz, hogy diétát követsz.

Mivel nem jó ötlet csak úgy a szemétbe dobni őket, mivel pénzt adtál értük, kezdetnek elég ha egy kicsit mélyebbre rakod őket a szekrényben. Amikor megtanultuk kordában tartani a kísértéseinket, akkor hozzájuk nyúlhatunk egy kicsit. Azonban a változás kezdeti szakaszaiban ezek mind az ellenségeink lesznek. Nagyobb probléma akad a hűtőben lévő dolgokkal, mivel ezek nem fognak túl sokáig ott maradni. Felhasználhatjuk őket különböző ételek elkészítéséhez és mikor elfogytak, akkor sokkal ritkábban vásároljunk belőlük. Összejövetelt is szervezhetünk, hogy megünnepeljük az életünkben bekövetkező fontos változást. A legfontosabb dolog, hogy a káros termékek tűnjenek el az életünkből.

Édességek, édes szirupok, sütik, kekszek és feldolgozott, tartósított termékek ezek mind nem kívánatos dolgok lesznek. Minden mást felhasználhatunk ételek elkészítéséhez, habár csak mértékkel.

A mértékletesség a változtatásra is érvényes. Fokozatosan szabadulj meg a kísértésektől, ne hirtelen. Az egészségtelen étrend olyan, mint egy függőség, a hirtelen, 180 fokos változás többet árthat és csak növeli a kísértést, hogy eltérj az étrendtől.

Tervezd meg a bevásárlásaid

Ha változást szeretnénk az életünkben, akkor meg kell tanulnunk okosan tervezni. Elfogadhatatlan számunkra, hogy bevásárló lista nélkül menjünk vásárolni. Ez növeli annak a kockázatát, hogy olyan termékeket teszünk a bevásárló kosárba, amelyekre egyáltalán nincs is szükségünk. Továbbá fennáll a kísértés a tiltott termékek iránt.

Amikor kész étrendet követünk, akkor listát is állítunk hozzá. Ezért van az, hogy a vásárlás előregondolt és egészséges.

Tanuld meg hogyan kezeld az idődet

Nehéz étrendről és főzésről beszélni, amikor nincs mindenre időd a nap folyamán. Rengeteg munkát igényel, de megéri számunkra hogy képesek legyünk egy kicsit kezelésben tartani a dolgokat. Különböző tervező könyvek segíthetnek ebben. Ezekbe leírhatjuk pontosan, hogy mit kell tennünk aznap. Gyakran az a gond, hogy úgy kezdjük „ha sikerül, megcsinálom”. Azonban ez egyáltalán nem működik. Nincs semmi kötelezettségünk és az idő csak úgy elröpül. A tennivalók listája tisztán felállítja a feltételeket. Meg kell csinálnunk ezeket a dolgokat a többi, kimaradt idő pedig a mienk. Meg fogsz lepődni mennyi szabadidőd maradt még.

Találj tevékenységet magadnak

Itt például a fizikai aktivitásra gondolunk. Ez egy fontos dolog, nem csak akkor amikor fogyókúrázni szeretnénk, hanem általában az egészségre nézve is. A rendszeres mozgás kevesebb kockázatot jelent a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, a csont és ízületi rendellenességekre, az izom panaszokra és az idegrendszeri rendellenességekre.

Találj tevékenységet magadnak

A mozgás nem feltétlenül az edzőteremben vagy fitnesz órán eltöltött néhány órát jelenti. Napi 30 perc bármilyen mozgás teljesen elegendő. Lehet ez séta vagy biciklizés. Ha élvezzük a sportolást, miért ne engedhetnénk meg magunknak ilyen szenvedélyt, még akkor is ha amatőrök vagyunk. Ez egy többlet energiaszükséglet számunkra, így a hatékony súlyvesztéshez is hozzájárul. A jól megtervezett tevékenység mellett, étkezési szokások megváltoztatásával kombinálva már nem szükséges a további diéta követése.

Szerezd be a dobozaid

Igen, a dobozaid. Biztosan hallottál a dobozos diétáról. Ez nem kész ételekről szól, melyeket egy catering cég dobozokba csomagol, hanem mi készítjük el saját magunk az ételeket és munkába, iskolába visszük magunkkal. A legtöbb étrend 4-5 étkezést javasol naponta. Ez egy jó dolog, mert sokkal jobban kordába tudjuk tartani az éhséget és a hormon háztartás is szabályozva van. Egész nap energikusak vagyunk, ami jobb eredményeket is jelent minden tekintetből.

Légy motivált

Az emberek sikertörténeteinek olvasása csak egy ok a sok közül, tehát elővigyázatosak kell legyünk ezekkel szemben. Jobb ha valaki olyannal tűzünk ki célokat, aki közel áll hozzánk. Lehet ez egy kolléga, férj vagy feleség. Sokkal jobb hatással van ránk, ha a támogatás a családtagjainktól származik. A közös ételek elkészítése mindenki számára, azt az érzetet kelti, hogy nem csak magunknak, de a többieknek is jót teszünk vele.

A szabad időnkben is kaphatunk támogatást, azzal, ahogyan eltöltjük az időnket. Egy kedvenc film, minek a megnézése után sokkal több energiánk lesz. Egy zene, melynek meghallgatása után úgy érezzük, hogy hegyeket tudnánk megmozgatni. Az ilyen kis tényezők segíthetnek a döntés meghozatala előtt és a folyamat időtartama alatt is.

Összefoglaló

A tervezett fogyókúra megfelelő megközelítése lesz a siker kulcsa. Próbáld meg ne drasztikusan megváltoztatni az egész életed, hanem kezdd lassan, fokozatosan. Tekintsd át, hogy mit csináltál rosszul vagy mit nem csináltál annyira jól. Próbálj meg egészséges étkezéseket bevezetni nem csak az otthonodban hanem a szeretteid otthonában is. Tanuld meg előretervezni a napjaidat úgy, hogy találj időt a táplálkozási tevékenységeid számára is, de a szabadidőd eltöltésére is. Keress olyan dolgokat, melyek segítenek a motivációban. Az ilyen előkészületek sokkal gördülékenyebbé teszik a fogyás teljes folyamatát így nem lesz akkora kihívás számunkra, hanem az életünk részévé válik. Végül is, ilyennek kell lennie a szokások megváltoztatásának – állandónak.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük