Press "Enter" to skip to content

Hagyma és a fogyásra gyakorolt hatásai. Érdemes-e fogyasztani?

Egy zöldség, mely egyrészt egy bizonyos „ellenszenvnek” lett a szimbóluma. Másrészt pedig a konyhánk elválaszthatatlan eleme. Azonban a hagyma témája és a befolyása a fogyásra, igazolt. Segít-e? Vagy nehezebbé teszi a folyamatot? De milyen más tulajdonságokkal rendelkezik még?

Tartalomjegyzék

  1. Mi is a hagyma?
  2. Melyek a hagyma összetevői?
  3. A hagyma legfontosabb tulajdonságai
  4. Hagyma és a szépségre gyakorolt hatásai
  5. Hagyma és fogyás – melyek a hatásai?

Mi is a hagyma?

Egy adag általános információval fogjuk kezdeni. A hasznosság látszatával ellentétben. Ezzel a zöldséggel a központban az általános hagymáról fogunk beszélni. Ez a teljes neve. És ha még pontosabbak akarunk lenni, azt mondhatnánk, hogy ’hagyma fokhagyma’, mert ez a növény ebbe a kategóriába tartozik pontosan.

Mi is a hagyma

De inkább hagyjuk az elnevezéstant magunk mögött és lépjünk tovább. Mindenki ismeri a közönséges hagymát, a legnépszerűbb itt ez, így néz ki. Mi rejtőzik benne? A hagyma története szintén érdekes. Először is, gyakorlatilag a világ minden részén megterem. A története tényleg nagyon hosszú. Palesztinában hagymáról szóló rajzokat találtak, melyek körülbelül hét ezer évesek lehetnek. A hagymát az ókori Egyiptomban is ismerték. Tehát hosszú utat tett meg míg a mi asztalainkra került.

Melyek a hagyma összetevői?

Ez egy jelentéktelenül kinéző zöldség, rengeteg nyomelemet és vitamint tartalmaz. Ezek hatalmas fontossággal bírnak a szervezetünk számára. Kezdjük a nyomelemekkel. A hagyma tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, rezet és cinket.

A vitaminok közül legérdemesebb megemlíteni az aszkorbinsavat. És ezekből az összetevőkből kétségkívül a legtöbb van benne. A B csoportba tartozó vitaminok szintén jelen vannak a hagymában. Ezek közé tartozik a tiamin (B1), niacin (B3) és riboflavin (B2). Ugyanakkor K vitamint is tartalmaz. De ez utóbbi kisebb mennyiségben található meg.

A hagyma legfontosabb tulajdonságai

Ezek közül szép számmal említhetünk meg. És ezeket több évtizedek óta ismerik. Mielőtt a hagyma fogyásra gyakorolt hatásaira térünk, az egyéb tulajdonságaira összpontosítunk.

Azért, hogy egy erős vonással kezdjünk. Vannak tanulmányok, melyek kimutatták, hogy a hagyma és a fokhagyma magas jelenléte hozzájárul a rák megelőzéséhez. Ez legfőképp a szájrákra és a garat rákra igaz.

A hagyma legfontosabb tulajdonságai

A hagyma egy másik tulajdonsága általánosságban ismert. A szervezet vírusos megfertőződéseinek megakadályozásában játszik szerepet. Fontos, hogy egymagában nem gyógyítja ezeket a fertőzéseket. Ugyanakkor a hagyma szirupot érdemes megemlíteni ebben a kontextusban. Megfázás és influenza előfordulásánál használatos. Hatása az immunrendszer megerősítésére fókuszál.

Egy másik erős tulajdonsága, hogy a hagyma segít megelőzni a magas vérnyomás és a vérrögök kialakulásának bekövetkeztét. Ez a foszfor és a kálium jelenlétének köszönhető. Két nyomelem, melyek rendkívüli fontossággal bírnak a szív és az egész keringési rendszer működésének szempontjából. A hagyma „hígítja” a vért és ennek köszönhetően megvéd a fentebb említett vérrögök kialakulása ellen. Nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy ez a zöldség támogatja a csontokat is. Ez a kalcium, de a foszfor jelenlétének is köszönhető.

A hagyma, és itt lépnek közbe a táplálkozási kérdések, segíthet az emésztési zavarok megoldásában. Fogyasztása lehet nyersen vagy párolva. Ezt a zöldséget a székrekedéssel küzdők számára is ajánlják.

Hagyma és a szépségre gyakorolt hatásai

Ez ismét egy érdekes aspektus a zöldség tulajdonságaival kapcsolatban. Meglehet, hogy nem annyira ismert, mint a fentebb említett tulajdonságok, de nem lehet róla megfeledkezni. A hagyma rendkívüli segítség a bőr és a haj számára is.

Ha aknéval küzdesz, akkor hagymára van szükséged. Nem fogja megoldani magát a problémát, de a tünetekre hatással van. Mit jelent ez? A hagymalé segít megszabadulni a pattanásoktól (az antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően). Csak tégy egy szelet hagymát oda, ahol ezek a pattanások megjelentek. Egy anti-akné maszkot is készíthetsz. Csak hagymalére, 2 evőkanál olíva olajra és egy kevés citromlére van szükséged. Érdemes rendszeresen alkalmazni.

Hagyma és a szépségre gyakorolt hatásai

A hagymát azért is ismerik, mert bizonyos határokon belül lehetővé teszi, hogy eltűnjenek a bőrön található sötét bőrhibák és akár a szeplők is. De mindenek felett, véd a korosodás ellen. Természetesen nem a fiatalodás csodálatos módja. A tény az, hogy az erős antioxidánsainak köszönhetően, többek között a fentebb említett C vitaminnak köszönhetően, megvédi a bőrt a túl gyors korosodás ellen.

Ami a hajat illeti a hagyma bedörzsölésre alkalmas. Hogy még pontosabbak legyünk, a zöldség leve alkalmas erre. A fejbőrbe kell dörzsölni. Hatással van a hajnövekedésre, az úgynevezett bébi haj növekedésére.

Hagyma és fogyás – melyek a hatásai?

A titkot minden információval megsemmisítették. Először is, a hagyma egy alacsony kalóriás zöldség. Ebből az okból kifolyólag tökéletes kiegészítője lehet az étrendednek. C vitamint tartalmaz. Ez utóbbi jelentős hatással van a zsírégetés folyamatára és segít elkerülni a beskatulyázást.

Világosan kijelenthetjük, hogy a hagyma segít a súlycsökkenésben a zsírkontrollal való interferencia során. Úgy az élelem feldolgozásában, mint a halasztásban is.

Hagyma és fogyás

Az interneten találkozhatsz az úgynevezett hagyma diéta fogalommal. Körülbelül 2 hétig tart. Nyugi, ez az étrend nem csak hagymára alapszik. Kicsit másképp néz ki, azaz 4-5 étkezés naponta. A hagyma kap túlnyomó szerepet az étkezésekben. Emellett fogyaszthatsz póréhagymát, fokhagymát és metélóhagymát. Lehetetlen ilyen étrenden élni. Ugyanakkor az étrendben egészséges termékek kapnak szerepet, mint a búzadara, rizs, stb.

A terhes és szoptató nőknek kerülniük kell az ilyenfajta súlyvesztést. Azok a személyek, akik fizikai munkát végeznek szintén kerüljék ezt a fajta fogyókúrát.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük