Press "Enter" to skip to content

Chili paprika a fogyásra. A paprika valóban segít a fogyásban?

Számos ember természetes módokat keres a túlsúlytól való megszabadulásra. A Chili paprika témája gyakran felmerül ebben a kontextusban. Valóban segít? Mi különbözteti meg? Az alábbiakban választ találsz ezekre a kérdésekre.

Tartalomjegyzék

 1. Chili paprika – általános információk
 2. Chili paprika – összetétel
 3. Chili paprika és orvoslás – hogyan használandó
 4. Chili a konyhában
 5. Chili és a fogyás – hogyan segít?
 6. Ki ne használja a Chilit a fogyáshoz?
 7. Zsírégetők, melyeket be kellene vezetned az étrendbe

Chili paprika – általános információk

Ezek hasznosnak bizonyulnak nem csak a keresztrejtvényfejtésben vagy a családi összejöveteleken való tudás hencegések során:). Amikor azt mondjuk, hogy Chili, tényleg rengeteg fajta paprika gyümölcsére gondolunk. Közös tulajdonságuk a csípő erejük. Ez a kapszaicin jelenlétének köszönhető. Erről bővebben az alábbiakban.

Néhány paprika fajta:

 • Tabasco – a népszerű csípős szószok összetevője
 • Habanero – az Amazon területeiről származik, az egyik legcsípősebb paprika. Rengeteg fajtája létezik.
 • Piri-piri – legfőképpen Afrikában található meg, pl. Ghána, Mozambik
 • Trinidad Skorpió T – egy ideig a legcsípősebb paprika fajta volt. Ma már erősebbek is léteznek nála.
 • Cayenne – népszerű fajta, az évelő paprikák egyik fajtája

Chili paprika

Természetesen ez csak egy kifejezés, hogy mit kínál számunkra ez a paprika. Mindegyikőjük némileg hasonlít. Úgy értem a gyümölcsük, természetesen. A tulajdonságaikat nem lehet semmi mással összekeverni.

Chili paprika – összetétel

Mielőtt a tulajdonságaikra és arra térnénk ki, hogyan is befolyásolják a fogyást, lássuk mi is van ezekben a növényekben. Először is, ásványok. A csípős paprikák (különböző mennyiségekben, természetesen), káliumot, rezet, cinket és kálciumot tartalmaznak. A chili ugyanakkor A, E, C és a B csoport vitaminjainak egy részét is tartalmazza. Ezek mindegyike bizonyos hatással van a túlsúlyra.

Azonban a leggazdagabb kapszaicinben. Ez egy organikus kémiai összetevő, amelyik, amint azt már említettem, felelős a paprika csípősségéért. Ugyanakkor nyálkahártya irritáló tulajdonságai is vannak. Hatással van a fájdalom receptorokra. Ezért van az, hogy fájdalmat érzünk, amikor túl csípőset eszünk. Ez a legutóbbi folyamat, megemeli a test hőmérsékletét is. Ne feledd ezt, mert ezáltal segíti a fogyást a Chili paprika.

A kapszaicin felhasználása:

 • az orvoslásban
 • a konyhában
 • fegyverként. A paprika sprayben is ezt használják.

Chili paprika és orvoslás – hogyan használandó

Ez valami félreértés, hogy csakis a kapszaicint fogjuk az alábbiakban leírni. Nos, ez az összetevő figyelmeztető orvosságként is használatos, mivel hasznos az izmok és az ízületek számára. Először is, kenőcsökben és krémekben találhatsz a kapszaicinra, mivel a Chili paprika kivonatából nyerik.

Chili paprika és orvoslás

Egy érdekes tény, habár még vitatott, a kapszaicin használatának lehetősége a…prosztata rák kezelésében. A tanulmányok eredményeit, melyek igazolják ezt, 2005-ben publikálták (itt olvashatsz róla). Egyszerűen fogalmazva, a kapszaicin feltehetőleg megtámadja a rákos sejteket és arra kényszeríti őket, hogy saját magukat semmisítsék meg. Ezt a folyamatot apoptózisnak nevezik.

Chili a konyhában

Nyilvánvalóan, elsődleges használata fűszerként. De nem is ezzel kezdjük. Többek között ételfestékként használják. Kapszaicint a már kész ételek is tartalmaznak. Itt azonban egy nagyon nagy „de” jelenik meg.

Nos, ezen kész ételek költségei miatt, a bennük található kapszaicint általában szintetikus. És ez, főleg nagy mennyiségekben, mérgező is lehet. Szerencsére, a mi szempontunkból, a szintetikus kapszaicin használata tilossá vált az Európai Unió területén, 2008 óta. A kész ételek csípősségét a paprika kivonat adja, melyet E160c-ként jelölnek a címkéken. Azonban a diétázóknak ez nem téma. A kész ételek tilosak.

Chili a konyhában

Azonban nyugodtan használhatsz Chilit, hogy csípőssé tedd az ételeid a diéta alatt. Főleg, hogy ebben az időszakban meg kell szabadulnod a leggyakrabban használt fűszertől, a sótól.

Chili és a fogyás – hogyan segít?

Itt az idő, hogy a legfontosabb tulajdonságáról beszéljünk. A kapszaicin megnöveli a test hőmérsékletét. Az úgynevezett zsírégetők közé tartozik. Ha egy kicsit utána nézel az egészséges táplálkozás és a fogyás témájának, akkor minden bizonnyal ez a két fogalom keresztezni fogja egymást.

Az elv nagyon egyszerű. Ezek megnövelik a test hőmérsékletét, stimulálják az anyagcserét és mindenek felett, serkentik a zsírszövetek elégetésének folyamatát. A szervezetnek több energiára van szüksége, hogy megemésszen bizonyos ételeket. Ez az, amit magába foglal a test hőmérséklet megemelkedése. A Chili paprika segít a fogyásban, de érdemes tudni, hogy nem ez az egyedüli zsírégető.

Chili és a fogyás

Ki ne használja a Chilit a fogyáshoz?

Ez egy nagyon fontos kérdés. A kilogrammoktól biztonságosan és érzékelhetően kell megszabadulni. Ez a kapszaicin tulajdonságáról szól, azaz a pontosságáról és a nyálkahártya irritációjáról. Ha bármilyen problémád van az emésztőrendszereddel vagy érzékeny vagy arra, amit eszel, akkor nem ajánlanám a Chili paprikát.

A gyomorfekély jelenléte kizárja bármilyen éles fűszer használatát. A szoptató nőknek is vigyázniuk kell a kapszaicin fogyasztására. Mindeközben jobb ha félreteszed a csípős ételeket. Ha túl magas vérnyomással küzdesz, szintén kerülnöd kellene a kapszaicint.

És még egy dolog a legvégére. Azon személyeknek, akik aknéval vagy problémás bőrrel küzdenek, tudniuk kell, hogy a Chilinek negatív hatása van a bőr kinézetére. Mindazonáltal, ez nem minden esetben probléma. Azonban növelheti az akné esélyeit.

Zsírégetők, melyeket be kellene vezetned az étrendbe

Kezdőknek itt vannak ezek a fűszerek. A chilin kívül érdemes fahéjjal, gyömbérrel és fokhagymával fűszerezni az ételeket. Egy másik ilyen csoport a gyümölcsök és zöldségek, melyek C vitamint tartalmaznak és mely nélkülözhetetlen összetevő a túl sok zsírszövet elégetéséhez. Az alma, körte, ribizli és egres, tökéletes helyettesítői az édességeknek.

Ugyanakkor nélkülözhetetlen rostokban gazdag zöldségek fogyasztása a diéta alatt. Ezek közé tartozik a brokkoli, répa, paradicsom, karfiol, spárga és bab. Valóban számos lehetőség van.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük