Press "Enter" to skip to content

Burgonya és fogyás. Segít-e a fogyási folyamatban?

Először is, a túlsúllyal való küzdők által becsülettel és hittel ítélkeznek fölötte. Másrészt pedig vannak olyan személyek, akik azt állítják, hogy a burgonya segít a fogyásban. Hogy is néz ez ki a valóságban? Mit mást ajánlhatnak?

Tartalomjegyzék

  1. Mi is a burgonya?
  2. Melyek a burgonya összetevői?
  3. A burgonya legfontosabb tulajdonságai
  4. Burgonya és szépség
  5. Burgonya és fogyás. Segít vagy árt?

Mi is a burgonya?

A bevezetőben szereplő kérdésre az alábbiakban található meg a válasz. Azonban a kezdetektől tárgyaljuk. Mindenki tudja mi is a burgonya. De azt is tudtad-e, hogy ezen növény több, mint 200 fajtája található meg a vadonban? Tudta-e, hogy, több, mint 1000 fajtája terem meg? Tudtad-e, hogy Amerikából származik? Vad fajtája tulajdonképpen az Amerikai Egyesült Államoktól Urugay-ig megtalálható.

Azonban a növényről végzett kutatások azt mutatják, hogy Peruból származik. Legalább 7000 éve ismert növényfaj. Eléggé hosszú történet, igaz? A spanyolok felelősek a burgonya Európába való behozataláért. Először a 16. század második felében jelent meg. Kevesebb, mint háromszáz év alatt, a burgonya rendkívül fontos részévé vált számos európai ország étrendjében.

Mi is a burgonya

A kultúránkban számos elnevezés alatt megtalálható. Burgonya, krumpli, pityóka és így tovább.

Melyek a burgonya összetevői?

Az erre a kérdésre adott válasz segíteni fog abban, hogy megértsük a növény tulajdonságait. Alapanyaga a keményítő. Tehát szénhidráttal van dolgunk. Ez akár a burgonya 12-21%-át is kiteheti. Aminosavakat is tartalmaz ez a növény. Azt is elmondhatjuk, hogy ez a második legfontosabb összetevője.

Mi a helyzet azonban a nyomelemekkel? Többek között a kálium, klór, kalcium, vas, kén és jód található meg. Ez utóbbi, például hatással van a fogyásra. De hadd ne előzzük meg a tényeket. Ez a növény vitaminokat is tartalmaz. Többek között a B csoport vitaminjait. Nagy hangsúllyal a B1, B2 és B6 vitaminokra. C-vitamin is megtalálható a burgonyában. És ez még mindig nem minden.

A burgonya legfontosabb tulajdonságai

Az első jó hír lehet azon személyek számára akiknek gondot okoz a normál vérnyomás megtartása. A burgonya, amint azt már említettük, káliumot tartalmaz. Ez a nyomelem létfontosságú a vérnyomás csökkentésére. Ugyanakkor szükséges a normál szívműködéshez is. Érdemes megemlíteni, hogy a kálium hozzákapcsolódik a szervezetünkben található vízmennyiséghez is.

A burgonya másik tulajdonsága a meglehetősen nagy magnéziumtartalomnak köszönhető. Többek között, hatással van a csontrendszerre és a fogazatra. De ez még mindig nem a nyomelem legfontosabb tulajdonsága. Rendkívül fontos az idegrendszer szempontjából. Többek között, a magnézium hiánya felelős a stressz és hosszú távon pedig a depresszív rendellenességek miatt.

A burgonya legfontosabb tulajdonságai

Azonban itt nem arról van szó, hogy megeszel néhány burgonyát és a problémáid megszűnnek. A megoldáshoz mélyebbre kell ásni. A burgonya lehet az étrend egy olyan összetevője, mely segít megszabadulni a stressztől.

A B vitaminoknak köszönhetően a növény még több tulajdonsággal rendelkezik. Ezek között természetesen a már említett idegrendszerrel kapcsolatos tulajdonságok is szerepelnek. De ez nem minden. A B2 vitamin például segíti a látás megőrzését. Pontosabban, megvéd a hályog kialakulása ellen. A riboflavin hiány nagyon jellemző módon jelentkezik. A szájszéli repedezett bőr a legszembetűnőbb jele.

A burgonyában jelenlévő B1 vitamin többek között a szervezetben lévő kalcium mennyiség szabályozásához kapcsolódik, mely felelős a csontrendszer megőrzéséért. Az izmok összehúzódó képessége miatt is fontos. Éppen ezért érdemes a burgonyát bevezetni az étrendedbe. Nem mellőzhetjük megemlíteni, hogy nagyon jó energiaforrás, mely szükséges a mindennapi működésért.

Burgonya és szépség

Ami fontos, az a nyers formája. Ebben a formában tartalmazza a legnagyobb mennyiségű C-vitamin. Egy nagyon erős antioxidáns, mely jelentős és pozitív hatással van a bőr állapotára. Először is, a nyers burgonyával megszabadulhatsz a szemeid alatt lévő karikáktól. Serkenti a vérkeringést. Tonifiáló hatással is rendelkezik. Két szelet nyers burgonya már elegendő is lehet. Zúzd össze őket, majd helyezd egy szövetdarabra, de ne papírra, és helyezd a szemeid alá.

Burgonya és szépség

Meglehet, hogy a burgonya legismertebb tulajdonsága a bőr elszíneződésének csökkentése. Ismét, nyers formájában szükségeltetik. Segíteni fog, többek között, hogy megszabadulj az elszíneződéstől, melyet a nap sugarai okoznak a bőr felszínén. Ugyanakkor segít csökkenteni az úgynevezett szenilis foltokat.

A burgonya legutolsó tulajdonsága, mely a szépséghez köthető, az aknéval való küzdelem. Amit fontos megjegyeznünk, hogy nem az okát szünteti meg, hanem a tüneteket, azaz a pattanásokat és egyéb bőrelváltozásokat. Amikor pattanásod jön ki, egy nyers burgonya segítségedre lesz. Egy szelet elegendő. Legalább 30 percig helyezd a bőrödre.

Burgonya és fogyás. Segít vagy árt?

Itt az idő a legfontosabb kérdésre. Évek óta a burgonya a „legjobban hizlaló zöldség” szerepét tölti be. Ez helytelen. Igen, rengeteg egyszerű cukrokat tartalmaz, de nem kalóriadús. A fogyókúrában való szerepe csakolyan közelítést kell kapjon, mint minden más termék. Maradj ésszerű.

Bármiből a túl sok, ilyen vagy olyan módon, árthat a fogyásnak. De térjünk vissza a burgonyára. Ha szétnézel az interneten számos étrendet fogsz találni. Még burgonya diéta is van. Számos hatékonyságot tulajdonítanak neki. Azonban itt érdemes megemlíteni, hogy egyéb termékektől sok minden függ…És mennyi súlytól tudsz megszabadulni egy ilyen diéta során? Itt különbözőek a megadott értékek. Leggyakrabban 4 kiló 14 nap alatt. És ez eléggé jó eredmény. Érdemes megjegyeznünk, hogy a burgonya diéta eléggé egyhangú. Legalább két étkezésnek kell tartalmaznia burgonyát. Tehát jobb, ha egy árnyalattal kidolgozottabb étrend mellett döntesz.

Burgonya és fogyás

A burgonya rengeteg rostot tartalmaz. Ez pedig, köztudott, hogy nagyon fontos a zsírégetés és a testzsír elégetése szempontjából. Nem csak serkenti a bélmozgást és az anyagcserét. Bizonyos korlátok között lehetővé teszi az irritáció csökkentését. A rostok segítenek a szervezet méreganyagoktól való megtisztításában is. Ez utóbbi alattomos hatással van a fogyásra.

Hogyan használd a burgonyát az étrendedben?

Az étkezések leghizlalóbb alkotóelemei a vastag szószok. Ezek valószínűleg a leggyakrabban előfordulóak a burgonya, saláta és hús ételekben. Inkább kerüld ezeket a diéta során. De burgonya kefirrel – miért ne.

Kerüld a sütést. Ha szeretnél mást is a főtt burgonyán kívül, párold meg őket. Diéta során a fiatalabb burgonya sokkal jobb. Kevesebb kalóriát tartalmaz. Másrészt pedig, a már „öreg” burgonya több C vitamint tartalmaz. Egy érdekesség, mely jelentősen befolyásolja a fogyást, az a növény hőmérséklete. Ha szeretnéd csökkenteni a kalóriatartalmát, azonnal, miután elkészítetted az ételt, hűtsd is le.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük