Press "Enter" to skip to content

Brokkoli és a zsírégetésre gyakorolt hatásai

Ez nem annyira népszerű zöldség Magyarországon. Mindemellett meg vannak azok a közösségek, melyek támogatják a fogyasztását. Hatással van-e a brokkoli a zsírégetésre? És ha igen, milyen hatásai vannak? Mindkét kérdésre az alábbiakban találod a választ.

Tartalomjegyzék

  1. Brokkoli – alapinformációk
  2. Mit tartalmaz a brokkoli?
  3. A brokkoli legfontosabb tulajdonságai
  4. Hogyan fogyaszd és tárold a brokkolit?

Brokkoli – alapinformációk

Néhány általános információval kezdünk erről a zöldségről. A neve…aszparágusz káposzta. Ilyen érdekességgel kezdünk. A brokkoli a karfiol ősének tekintett zöldség, mely sokkal népszerűbb. Úgy tűnik, hogy Ciprusról származik. Érdekes tény, hogy már a Római Birodalomban is termesztették.

Brokkoli

Magyarországra a 16.-17.-ik század évfordulója környékén hozták be, Franciaországból. Érdekes, hogy Magyarország az egyike azon országoknak, ahol a legnagyobb zöldségtermesztő vidékek találhatóak meg.

Mit tartalmaz a brokkoli?

Térjünk vissza a vitamin és nyomelem tartalmára. Az összetételében megtalálható aminosavak nagy mennyiségű triptofánt (a jólét felelőse), glutaminsavat, aszkorbinsavat és glicint tartalmaznak.

A brokkoli leggyakrabban említett alkotóeleme a szulforafán. Ez azoknak a kutatásoknak köszönhető, melyek kimutatták, hogy ez az összetevő erős rák ellenszerként hat. Éppen ezért szerepel a brokkoli a „Rákellenes Diéták” útmutatói között.

Mit tartalmaz a brokkoli

De térjünk át a vitaminokra. Az aszkorbinsav azért van jelen, mert a vitaminok nagy részét a C-vitamin teszi ki. A lista második helyén a B csoportba tartozó vitaminok vannak. Ide többek között a riboflavint, a tiamint és a niacint sorolhatjuk.

Ami a nyomelemeket illeti, a kálium, foszfor és a magnézium, amelyek a lista élén állnak. De megtalálható benne a cink és a mangán is. Mivel megismertük a brokkoli összetevőit, térjünk át a tulajdonságaira. Beleértve azokat, amelyek a legjobban érdekelnek bennünket, azaz amelyek kapcsolódnak a fogyáshoz.

A brokkoli legfontosabb tulajdonságai

A legtöbb, zöldségekről szóló cikkekben, az „egészséges, tehát létfontosságú, hogy bevezesd az étrendedbe” címke alatt a brokkoli is megjelenik. De valójában mit is jelent ez? Mi az előnye annak, hogy brokkolit fogyassz?

Ez leginkább a rákellenes hatásai, mely csökkentheti a prosztata, nyaki, gyomor és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Ez a brokkoli leggyakrabban említett hatása. De ez nem az egyedüli.

A brokkoli legfontosabb tulajdonságai

Ez a zöldség olyan antioxidáns csoportot tartalmaz, melynek különböző hatásai vannak. Az egyik, hogy megvédenek a gyulladások kialakulásától. Ez egy jó hír azok számára, akik gyakori ízületi gondokkal küzdenek. A brokkoli allergiaellenes tulajdonságai szintén érdemesek a megemlítésre. És ez egy másik olyan ok, amiért a brokkolinak szerepelnie kell az étkezéseidben.

Egy másik kapcsolat a brokkoli és az autizmusra vezet vissza. Pontosabban, a fentebb említett szulforafán csökkenti az oxidatív stresszel összekapcsolható gyulladást. Ez utóbbi jellemző az autizmusban szenvedő személyekre. A szulforafán lehetővé teszi a bizonyos viselkedésformák javítását, mint a jobb kommunikáció. Mindemellett a pozitív hatás csakis időszakos. Csakis az anyag fogyasztásának ideje alatt tart. A terápia végeztével a hatásai is megszűnnek.

Brokkoli és az emésztőrendszer

Ez a tulajdonság külön fejezetet érdemel. Itt ismét a szulforafán a vezető tényező. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre. Ennek köszönhetően a gyomorfekéllyel kapcsolatos panaszok csökkennek. De ez nem minden.

A brokkoli megakadályozza maga a gyomorfekély kialakulását is, valamint egyéb olyan betegség kialakulását, melyek megtámadhatják az emésztőrendszert. Ebben az esetben legtöbbször a nyálkahártya gyulladását említhetjük.

A brokkoli szívre és szemekre gyakorolt hatásai

Mindkét esetben bizonyos nyomelemek és aminosavak fontos szerepet játszanak. A kálium és a foszfor olyan ásványi anyagok, melyek különösen fontosak a szív és maga a keringési rendszer megfelelő működése számára. Rendkívül fontosak a megfelelő nyomás megtartása szempontjából. Ez különösen fontos a 40 év fölötti személyek esetén.

A brokkoli, többek között a lutein tartalmának köszönhetően, javítja a látás élességét. Nem csak a szemek „élettartamának” a hosszabbításáért felel. Véd a szürkehályog kialakulása és az úgynevezett porvakság kialakulása ellen. Azonban ilyen esetekben az A vitamin is jelentős szerepet játszik, mely viszont nem található meg a brokkoliban. Ez a zöldség a fáradt és kimerült szemek mentőöve.

A brokkoli hatásai a fogyásra

Itt az idő, hogy a számunkra legértékesebb információról beszéljünk. Azzal fogjuk kezdeni, hogy először megválaszoljuk azt a kérdést, hogy egyáltalán segíti-e ez a zöldség a fogyási folyamatot vagy sem. Igen, segíti. Először is, a brokkoli nagyon alacsony kalóriatartalmú. Tehát fogyókúra alatt minden aggodalom nélkül fogyaszthatod ezt az ételt.

Másodsorban, rengeteg rostot tartalmaz. Ez, többek között, pozitív hatással van a zsírégetésre. Pontosabban, felgyorsítja az egész folyamatot. A rostok segítik az anyagcserét is. És ez még nem minden. Ennek köszönhetően megfeledkezhetsz a túlsúllyal való küzdelem legnagyobb ellenségéről, mely maga az étkezés.

A brokkoli hatásai a fogyásra

A C-vitamin jelenlétének köszönhetően a brokkoli segít elégetni a zsírszöveteket. Ez a vitamin elengedhetetlen ha gyorsan szeretnél megszabadulni a zsírpárnáktól.

Mindemellett a brokkoli B vitamint is tartalmaz. Ez többek között az egyéni összetevők átalakításának a folyamatát serkenti, mint a proteinek, szénhidrát és zsírok átalakítását. Ez természetesen szintén kihat a fogyás folyamatára.

A brokkoli a káposzták családjába tartozik, mely puffadást okozhat. Érdemes ezeket a zöldségeket köménnyel vagy fokhagymával fogyasztani, mert ezek csökkentik a probléma jelentkezését.

Hogyan fogyaszd és tárold a brokkolit?

A legjobb természetesen, ha nyersen fogyasztod. Télen, a fagyasztott brokkoli is nagyszerű. Egyébként a zöldségek ebben a formájukban megőrzik a tápértéküket. Éppen ezért télen is lehetséges a fogyókúra.

Akár két napig is eláll hűtőben tárolva. A legjobb, ha 48 órán belül elfogyasztod. A brokkoli párolva is fogyasztható. Így megőrzi a tulajdonságai nagy részét. Blansírozva is fogyasztható. Kerüld a sütését.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük