Press "Enter" to skip to content

A szervezet savtalanítása – miről is szól és érdemes-e megcsinálni?

“A savas szervezet egy beteg szervezet” – legalábbis ezt állítják az alkáli diéta követői. Az étrendkiegészítők gyártói vagy a víz elemző készülékek felülmúlják az olyan új tézisek megfogalmazását, melyek az étrend lúgosítására vonatkoznak az egészségünk szempontjából. Ezek fejfájással, rossz egészségügyi állapottal és energia szegénységgel kezdődnek. Végezetül kissé ráijesztenek az olvasóra és azt magyarázzák, hogy a „rossz” ételek számos komoly betegséghez vezethetnek, mint például a veseelégtelenség. Mindebben könnyű elveszni és könnyen hagyhatod magad átverni. Természetesen minden apró információban van némi igazság, nem számít bármennyire nevetséges is legyen ez.

Tartalomjegyzék

  1. Savasság, lúgosság – mit jelent mindegyik?
  2. Sav-bázis egyensúly – mi ez és hogyan működik?
  3. Savas és lúgos termékek
  4. Számít-e az étrend?
  5. Módszerek a szervezet savtalanítására
  6. Összefoglaló

Savasság, lúgosság – mit jelent mindegyik?

Ahhoz, hogy megértsük az alapokat, visszatérünk egy pillanatra az általános iskolában tanult kémiai ismeretekhez. Mindegyikőnk emlékszik a függőleges tengelyre, amelyiken a 7-es szám középül szerepel (1. kép). Ez a pH skála, ahol a 7 a semleges anyagokat jelképezi. Jobb oldalon, azaz a 7-nél kevesebb pH értéknél, savakkal van dolgunk, jobb oldalon pedig bázisokkal. Tehát már tudjuk, hogy egy anyag rendelkezhet savas, lúgos vagy semleges reakcióval, és ha valami némileg savas vagy némileg lúgos, teljes egészében nem számít, tehát nem kell továbbra is felosztatnunk a tengelyt.

Na mármost rá kell térnünk egy valamivel magasabb szintű ismeretre, mégpedig középiskolai vagy főiskolai ismeretekre. Itt jelenik meg a test pH értéke. A testünk különböző szervei más-más környezettel rendelkeznek. Alacsony pH (savas) érték figyelhető meg például a gyomorban vagy a hüvelyváladékban, még a bőrnek is savas pH értéke van. Lúgos reakció például az epe vagy a hasnyálmirigy váladékban van jelent. Tehát megfigyelhetjük, hogy a pH relatívan állandó és jellemző bizonyos váladékok/szervek esetén. Számos mechanizmus felel ezekért a reakciókért, ami egy egészséges személy esetén tökéletesen működik.

Amikor a szervezet „savasságáról” beszélünk, akkor gyakran a vérben és az intersticiális folyadékban végbemenő változásra gondolunk. Ezek 7.35 és 7.45 közötti pH értékkel rendelkeznek és bármilyen ingadozás, ami e fölött vagy alatt van, veszélyes lehet az emberi egészségre vagy akár életre nézve. Ezért annyira fontos a sav-bázis egyensúly. Az olyan mechanizmusok, mint a vér és a szövet rendszer (bikarbonát, hemoglobin, protein és foszfát) részt vesznek a fenntartásában.

Sav-bázis egyensúly – mi ez és hogyan működik?

Acidózis vagy alkalózis előfordulhat a szervezetben. Mindkét elváltozásnak két alfaja is van, a légzőszervi és az anyagcsere acidózis vagy alkalózis.

A légzőszervi acidózis akkor fordul elő, ha a tüdőkön keresztüli széndioxid kiválasztódás zavart lesz, például amikor egy páciens kardiopulmonáris elégtelenségben szenved. A széndioxid részleges nyomása növekszik a vérben. A kompenzáció folyamata többet között a vérben előforduló bikarbonát koncentráció megnövelése. Az anyagcsere acidózis akkor fordul elő, amikor savas anyagcsere termékeket, mint a ketosavak vagy urea felgyülemlik a vérben. Ez az, amikor sokkal gyakoribb légzésre van szükség, hogy megszabaduljunk a túl sok széndioxidtól.

Sav-bázis egyensúly

Az elv a fentebb leírt folyamatok megfordítása. Légzés esetén gyorsabb légzésről beszélünk, anyagcsere légzés esetén, megnövekedett bikarbonát és hidrogén valamint kálium ionok veszteségekor például hányás vagy hasmenés következtében.

A fenti példák elég szélsőségesek. Ezek rámutatnak, hogy a „lúgos” étrend és a feltételezett jótékony hatásai nem lényegesek azok esetében, akik komolyabb rendellenességekkel küzdenek, ahol a hatékony szabályozó mechanizmusok vagy az orvosok megfelelő intézkedései elengedhetetlenek a folyamatok visszafordításához.

Savas és lúgos termékek

Az ételre vonatkozó probléma eléggé komplikált. Savas és lúgos termékekre bonthatjuk őket, de a lista különbözik attól függően, hogy ki a megalkotója. Azonban van egy olyan paraméter, mely lehetővé teszi, hogy minden kétséget eloszlassunk erről a problémáról.

A PRAL értékről beszélünk, vagy Potenciális vese-sav terhelés. Az egyes termékek fogyasztásának a vizelet pH értékére gyakorolt hatása, és ezáltal a vese savakkal történő terhelésének lehetséges hatása alapján jött létre. Figyelembe veszik az ételek magnézium, foszfor, kálium, kalcium és protein tartalmát. A negatív PRAL érték azt jelenti számunkra, hogy a terméknek lúgosító és a pozitív PRAL érték pedig azt jelenti, hogy sav kialakító hatásai vannak.

A tudósok azt mondják, hogy annak érdekében, hogy fenntartsuk a helyes vizelet pH értéket, a 60-tól -10 PRAL értékig bíró termékeket naponta kellene fogyasztanunk. Gyakorlatban ez nem azt jelenti, hogy valamiféle „savtalanító étrendet” kell követnünk.

Mi a termékek felosztása ezekbe a pozitív illetve negatív értékekbe? A lúgosító termékekhez majdnem az összes zöldség és gyümölcs tartozik és ezek készítményei, méz, cukor, margarin és növényi olajok, kávé és alkohol, szójabab és ezekből készült termékek. A savasító termékek közé a hús, hal és tejtermékek, vaj, gabona termékek, tojás, kóla és diófélék tartoznak. További érdekesség, hogy a cukor, méz és tej közelebb áll a 0 értékhez, tehát a lúgosító vagy savasító potenciáljuk elég alacsony.

Számít-e az étrend?

Ha az étel valóban tud lúgosítani vagy savtalanítani, akkor van-e mód arra, hogy savtalanítsuk a szervezetet? Ha 0-1 értékben nézünk erre a dologra, akkor határozottan nem lehetséges ilyesmi.

Az étrend majdhogynem észrevétlenül befolyásolja a vér pH értékét. Nagyon kevéssel, 0.01-0.02 értékkel növelheti vagy csökkentheti ezt. Nagyobb változás a vizeletben figyelhető meg (kb. 1 érték), de a pH érték ilyen jellegű mérése nem igazán mond sokat az étrendünkről.

Számít-e az étrend

Az igaz, hogy a magas savformáló termékekben gazdag étrend hozzájárulhat a vesekő magasabb kockázatának kialakulásához. De másrészt pedig ott a spenót vagy a rebarbara, ami, mivel lúgosító hatása van, a túlzott fogyasztásuk oxálsav kövek kialakulásához vezetnek. Természetesen ez egy nagyszerű szemléltetés, de rámutat arra, hogy semmi sem egyszerűen fehér vagy fekete. A túlzott, magas PRAL értékű ételek fogyasztása növeli a magas vérnyomás kockázatát, mert egyszerűen kevés káliummal lássuk el a szervezetet.

A savasító termékekben gazdag étrend szintén növelheti egyéb megbetegedések kockázatát. A tanulmányok kimutatták, hogy a magas PRAL értékű ételek jelenléte az étrendben hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához vagy a 2-es típusú cukorbetegséghez.

Nagyon sok spekuláció van a rák kialakulásával kapcsolatban is, de ezek csak spekulációk maradnak. Ezzel kapcsolatban még nincsenek kutatások.

Rengeteg információ kelt lábra a csontritkulás kapcsán, mert a savasító étrend kimossa a kalciumot a csontokból. Nincs szükség megtekinteni a tanulmányokat, melyek a savformáló termékeket vizsgálják, mert a vegánok, akiknek a csontsűrűségük 6%-al alacsonyabb, mint a húsevőké, tökéletes példák az elmélet hamisságára. Mi is van tehát ezzel? Néhány bekezdéssel fentebb azt taglaltuk, hogy a növényi termékek lúgosítanak vagy ahogy jobban tetszik, savtalanítanak. A kalcium felől is nyugodtak lehetünk. A savformáló étrend egy proteinben gazdag étrend ez pedig növeli a kalcium felszívódását tehát a túl sok kalcium egyszerűen távozik a szervezetből. Nem a csontokból származik, mint azt az izotópos vizsgálatok kimutatták.

Módszerek a szervezet savtalanítására

Arra a következtetésre jutunk, hogy az étrend nem befolyásolja a savasítást vagy lúgosítást, vagy hogy még pontosabbak legyünk, nem olyan mértékben befolyásolja ahogyan azt mi szeretnénk. De mi a helyzet a jó közérzettel egy savtalanítást követően?

A probléma máshol rejtőzik. Amikor a savas és lúgos termékek listáját átnézzük egy nagyon fontos dologra bukkanunk rá. Nem állítunk össze egészséges étrendet magas PRAL értékű termékekből, mert a legfontosabbak, azaz a zöldségek és gyümölcsök, hiányoznak. Az ajánlások szerint, minimum 500 grammot kellene fogyasztanunk és lehetőleg a tányér felét növényi eredetű termékek kellene alkossák.

Tehát a savtalanító étrend nem más, mint egy olyan étrend, amelynek alapja a magas zöldség és gyümölcs fogyasztás. Ezek a termékek valóságos vitamin bombák, gazdagok ásványi anyagokban, polifenolban és egyéb aktív összetevőkben. Ha korábban nem táplálkoztunk „zölden”, akkor az egészségi állapot és a közérzet javulása figyelhető meg.

Módszerek a szervezet savtalanítására

Egy másik probléma a savasító termékek túlzott démonizációja. Ha nem fogyasszuk őket, egyéb panaszaink lehetnek. Maga a vizelet lúgosodása nem lesz jótékony hatással az urogenitális rendszerre. Azonban emlékeztetünk arra, hogy az étrendnek nem kell bármilyen szerepet játszania a vizelet pH értékének megváltoztatásában. A pozitív PRAL értékkel rendelkező ételek között vannak például a diófélék, melyek gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban és egészség javító hatással vannak a szervezetre. Ugyanakkor az erjesztett tejtermékek támogatják a mikrobiális és az immunrendszert. Negatív PRAL értékű például a cukor, melyet nem szeretnénk túl gyakran látni az egészséges étrendben.

Tehát ha attól tartunk, hogy túl sok savanyú ételt eszünk és a következő cikk olvasása még jobban aggaszt, akkor követhetünk egy egyszerű folyamatot. Próbáljuk helyettesíteni az elfogyasztott ételek 1/3-át zöldségekkel és kevesebb gyümölccsel. Kipróbálhatjuk a vegán étkezést is, de ne mondjunk le a diófélékről és hüvelyesekről, mert ezek fontos zsír és protein források. Étkezzünk naponta 4-5 alkalommal, egyforma időintervallumokban és hagyjuk el a feldolgozott ételeket és az egyszerű szénhidrátban gazdag, magas glikémiás indexű és magas telített zsírtartalmú termékeket. Amikor a kinti étkezéseket otthoni, egészséges étkezésekre cseréljük, jobb eredményeket fogunk tapasztalni, mint a „csodatévő diéták” alkalmával. A legfontosabb dolog az egyensúly, tehát ne ess túlzásba egyik csoportba tartozó termékekkel sem.

Vízelemzőket vagy kész, lúgosító vizet ajánlunk, ha túl sok költeni való pénzed akad.

Összefoglaló

Nincsenek tudományos adatok arra, hogy a lúgosító diétának bármilyen jótékony hatásai lennének az egészségre nézve. Gyakran, az ajánlások annyira drasztikusak, hogy gyorsan tápanyag hiányosságokba esünk. Ezért, mint minden más esetén, a mértékletesség a fontos. Már tudjuk, hogy maga az étrend nem lúgosít vagy savasít, tehát mindkét csoportba tartozó termékeket kellene fogyasszunk, hogy megbizonyosodjunk afelől, a táplálkozásunk egészséges és a lehető legkiegyensúlyozottabb. A savtalanító termékek nem jobbak, mint a savasító termékek, de több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasszunk. A pozitív PRAL értékű termékek nem egészségtelenek, de nem kellene túlzásokba esnünk a vörös húsokkal és egyéb, zsírban gazdag állati eredetű termékekkel sem.

Ahelyett, hogy további csodákra képes módszereket keresünk, melyek javítanak az egészségünkön, inkább kezdjük az elején és változtassuk a szokásainkat egészségesebbekre. Egyszerűen csak higgyünk az egészséges étrendben.

A fogyókúrás tabletták rangsorolása
uj-kezdet
uj-kezdet

View all posts

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük